Aangeboden door i
"Aangeboden door" is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep.

De journalisten van de Persgroep zijn hier niet bij betrokken.
Aangeboden door

Het gaat om jouw toekomst!

 

Weet jij al in welke richting je een vervolgopleiding wilt gaan volgen? Uit het Nationaal Studiekeuzeonderzoek blijkt dat van de vmbo’ers in het derde jaar 26% nog geen idee heeft en 30% twijfelt. Van de vmbo-vierdejaars weet 9% het nog niet, en twijfelt 27%. Dat is ook niet zo gek.

Er valt namelijk nogal wat te kiezen in het mbo. Welke opleiding jij ook kiest, de roc’s leiden je duurzaam op. Voor een plek op de arbeidsmarkt van nu en straks én voor actieve deelname aan de samenleving.  

Ook goed nieuws, mbo’ers doen het goed op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures groeit. Wil je weten wat de kans op werk is van een opleiding? Alle roc’s vermelden dat op hun website. Ik hoop dat deze special jou helpt in je zoektocht. En, wat altijd een goed idee is: ga langs bij de open dagen van de mbo-instellingen en ontdek waar jij je het beste thuis voelt. Kies je toekomst!

Ben Geerdink 
voorzitter college van bestuur Rijn IJssel 

Kiezen voor baanperspectief

Goed is al snel niet goed genoeg. Voor een carrière met perspectief moet je een hbo-studie volgen, vinden steeds meer leerlingen. Gesouffleerd door hun omgeving, ouders en vrienden. Dat is vreemd, de arbeidsmarkt vraagt om iets héél anders. Daar is juist behoefte aan gemotiveerde nieuwkomers, jongens en meisjes die vanuit oprechte interesse kiezen voor een mooie loopbaan in techniek, zorg of horeca.

Als er ooit ruimte was voor opgeleide aanpakkers en vakmensen, is het nu! Er ligt een gapend gat tussen vraag en aanbod. “Alleen al in de horeca zijn er 37.000 vacatures, op elk niveau”, weet Igor Klein, docent gastheerschap bij Rijn IJssel, Vakschool Wageningen.

Hij bezoekt vandaag Bilderberg Hotel Klein Zwitserland in Heelsum, een van honderden stageadressen in binnen- en buitenland waar zijn leerlingen ervaring opdoen. Ghislaine Posthouwer (18) begint hier binnenkort, als opwarmertje voor haar stage die in maart start. Ze heeft er zin in, de hotellerie. “ Ik heb even getwijfeld, ik ben een paardenmeisje. Maar de kans op een mooie loopbaan is groter in de horeca, ik kies voor zekerheid."


Welkomstgesprek als start voor de studie die bij je past

Wanneer weet je wat je wilt worden? Op welk moment schakel je van ‘dromen over later’ over op realiteit, de route die je werkelijk ergens brengt? VMBO-ers doen het vaak last-minute, ze oriënteren zich doorgaans kort. Dat heeft tot gevolg dat nogal wat studenten er tussentijds achter komen dat de opleiding toch niet bij ze past.

Om aan teleurstelling en verspilling van tijd en energie een eind te maken, is nieuwe wetgeving van kracht. Nieuwkomers moeten vóór 1 april 2018 zijn aangemeld bij een vervolgopleiding en iedereen krijgt een welkomstgesprek én studiecheck.

Anouk Goemans-Agterdenbosch, dierdocent en coach van Helicon MBO Nijmegen, vindt het niet meer dan logisch dat de motivatie van studenten vooraf goed wordt gewogen. Voor Helicon is het welkomstgesprek geen noviteit. Leerlingen krijgen een uitgebreide test waarin motivatie, persoonlijkheid en competenties werden gewogen.  

We proberen samen met hen uit te vinden waar ze wel op hun plek zijn, binnen onze opleiding, maar soms ook daarbuiten.
Anouk Goemans-Agterdenbosch
@totalactive


@arts118
1 HOUR AGO
Easy to change and easy to create new elements with color.

Ook mbo’er gaat internationaal

Sera Gademan (19) uit Beek zit in het vierde jaar van de opleiding Sport en Bewegen op het Graafschap College in Doetinchem. In de aanloop naar haar laatste studiejaar ging Sera, met steun van het EU-subsidieprogramma Erasmus+, naar Zweden voor een stage bij de Rådastrands Camping. Deze subsidie geeft studenten een bijdrage in de reis- en verblijfkosten voor een buitenlandse stage.  

Op jaarbasis gaan zo’n 200 studenten van het Graafschap College voor meer dan twee weken naar het buitenland, een aantal dat in de voorbije jaren flink is gegroeid. Mieke Veenink is op de Doetinchemse mbo-school naast haar werk als docent ook coördinator internationalisering. de school vindt het heel belangrijk dat studenten zich internationaal oriënteren en stimuleert hen daarin. “Ze doen er veel ervaring op, werken aan hun talenkennis en worden heel zelfstandig”, verklaart Veenink.

 

Bouwen aan de toekomst in nieuw Technova College


Het hypermoderne Technova College in Ede wordt in het schooljaar 2018/2019 in gebruik genomen. Mbo-studenten van de sectoren Techniek & Technologie, Media & ICT en Beeld & Geluid nemen straks hun intrek in het futuristische pand van glas, dat nu nog in aanbouw is.

De hele begane grond bestaat uit een innovatieve werkplaats van liefst 1.000 m2, waar de studenten elk hun eigen sectie hebben en nauw samen gaan werken met bedrijven aan innovaties. Interim-directeur Guido Ronnes van de school is enthousiast. "Het Technova College wordt een kennis- en ontmoetingscentrum, waar studenten breed worden opgeleid. Denk bijvoorbeeld aan de zorg en de vergrijzing. Hoeveel technische toepassingen zijn daar wel niet nodig?''


Student-ambassadeurs vertellen het échte verhaal

De meeste opleidingen van ROC Nijmegen hebben ieder een eigen ambassadeur: een student die zich op wat voor manier dan ook onderscheidt en de opleiding binnen en buiten de school vertegenwoordigt. 

De ambassadeurs zijn een aanspreekpunt voor docenten en verzorgen presentaties over hun vak en opleiding. "En tijdens open dagen vertellen we het échte verhaal", zegt Marjorie Richards (20) uit Zetten, sinds kort ambassadeur van de opleiding Juridisch Administratief Medewerker.
"Veel informatie op een open dag is gericht op ouders. Wij hebben het met studenten in spe over praktische zaken. We zijn zelf jonge studenten en scheppen daardoor sneller een band."
De in totaal 55 ambassadeurs zijn een rolmodel voor hun medestudenten en geven hen een gezicht naar buiten. Ze moeten daarnaast het imago van het mbo wat oppoetsen.

 

De docent als coach bij Aeres MBO Velp
Een mooi recent voorbeeld van zeer praktisch onderwijs. Studenten van de opleidingen Bloem van Aeres MBO Velp kregen de opdracht om hun school anders aan te kleden. "Ze waren verantwoordelijk voor het hele traject. Er moest een creatief plan worden gemaakt, de logistiek kwam aan bod, het budget, de brandeisen. De studenten hebben bij het project ook vmbo’ers ingeschakeld. Die moesten ze aansturen.”

Hein Otten, vakdocent Bloem aan Aeres MBO Velp, trad op als coach bij bovengenoemd project. "Allerlei groepjes zijn met verschillende dingen bezig”, legt hij uit. "Als coach moet ik goed weten op welk niveau de student zit en hoe zelfstandig iemand taken kan uitvoeren. In mijn sturende rol zorg ik ervoor dat studenten op hun eigen niveau de goede dingen doen en hun leerdoelen halen.”  

Op zoek naar jouw opleiding?

Neem alvast een kijkje op de website en open dagen van jouw school en meld je aan.

Barneveld, Ede,
Nijkerk, Velp 

Arnhem, Bemmel, Dieren, Elst, Nijmegen, Renkum, Ulft, Wageningen, Zevenaar 
Subtitle
Add a short little text and make it lead to a bigger story about your grand ideas.. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus convallis accumsan lorem, vel placerat lacus condimentum non.
Apeldoorn, Geldermalsen, Nijmegen, Velp 

Doetinchem  
Subtitle
Add a short little text and make it lead to a bigger story about your grand ideas.. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus convallis accumsan lorem, vel placerat lacus condimentum non.
Ede, Velp/Arnhem, 
Veenendaal

ROC Nijmegen
Nijmegen
Subtitle
Add a short little text and make it lead to a bigger story about your grand ideas.. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus convallis accumsan lorem, vel placerat lacus condimentum non.